Ketua Jabatan Perbendaharaan US, Steven Mnuchin Memperkenalkan Pakej Rangsangan $1 Trillion

Ketua Jabatan Perbendaharaan, Steven Mnuchin maklum tentang nilai dolar yang semakin susut serta menekankan niat AS dalam melindungi kestabilannya.

Tiada berita baik yang boleh ditawarkan AS terhadap pasaran. Ketegangan antara Beijing dan Washington yang berpanjangan, lonjakan tuntutan manfaat pengangguran, serta penularan wabak COVID-19 telah membuatkan para pelabur bimbang, menimbulkan keraguan mengenai pemulihan ekonomi di Amerika yang akan berlaku.

Namun, Mnuchin dalam ucapan yang sama turut menyatakan sebagai tambahan kepada pakej rangsangan ekonomi keempat dengan nilai sebanyak $1 trilion yang kini sedang dibincangkan di Kongres, pakej kelima juga mungkin diperlukan. Semua ini, bersama-sama dengan likuiditi murah dari pihak Rizab serta vaksin coronavirus yang mungkin akan ditemui akhirnya dapat sekali lagi mengubah arah pergerakan pasaran saham ke atas, manakala nilai dolar akan terus bergerak ke paras yang lebih rendah.

Mengikut perancangan Pesuruhjaya Kesatuan Eropah, tugas untuk mengenakan tekanan yang lebih berat ke atas matawang AS adalah dengan mengeluarkan bon berjumlah €750 bilion pada masa hadapan. Sebahagian besar emas dan juga rizab tukaran asing milik China kini adalah dalam denominasi dolar. Jumlahnya melebihi $3 trilion. Jika Beijing mengambil keputusan untuk memindahkan sebahagian daripada jumlah itu kepada bon Euro akibat tersinggung dengan Amerika Syarikat serta Presiden Trump, ia sekali lagi akan menyebabkan kejatuhan nilai matawang dolar, yang kini sudahpun memberikan hasil sebanyak 465 mata kepada euro dalam bulan Julai saja.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Social Media

Kemaskini Mingguan​

Langgan Newsletter​